Friedl térkő lexikon

Antikolt (koptatott, töredezett) felület

A kövek éleit és sarkait külön munkafolyamatban, antikoló dob segítségével megkoptatjuk, hogy köveinknek természetesen antik látványhatást és egyedien ódon felületet adjunk. Az ilyen antikolási technika előnye a kövek esztétikus összképe és természetes keveredése.

Belső hidrofobizálás

A Friedl Steinwerke valamennyi kertépítészeti terméke gyárilag hidrofobizált, ez pedig jelentősen mérsékli vízfelvevő képességüket, és meghosszabbítja életkorukat. Az eljárás csökkenti a kivirágzásokat és a szennyeződések megtapadását, köveink színe így jóval tovább megőrzi eredeti élénkségét.

CE - jellel

Térköveink, lapjaink és szegélyköveink CE-jellel vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy termékeinket az ÖNORM EN 1338 (térkövek), ÖNORM EN 1339 (lapok) és ÖNORM EN 1340 (szegélykövek) szabványnak megfelelően ellenőrizzük. Az olyan termékek, amelyekhez nem tartozik egységes szabvány, és nem ellenőrizték őket EU-szabványok szerint, CE megjelöléssel sem láthatók el.

Duoprotect 30

A Duoprotect30 olyan impregnálószer, amely csökkenti a szennyeződések megtapadását, megkönnyíti a tisztítást, segíti a csapadék természetes tisztító hatását, gátolja az alga- és mohaképződést, és mind a fagy- és sóállóságot, mind a színtartósságot növeli. E tulajdonságok megőrzésének érdekében a Duoprotect30 –al végzett kezelést igénybe vételtől és időjárástól függően minden két-háromévente érdemes elvégezni. A Duoprotect30 újrafelvitele előtt T univerzális tisztítószerrel tisztítsuk meg a felületeket. A Friedl Steinwerke telephelyein és partnerüzemeiben mindkét termék kapható.

Egy kő keresztmetszete nagy felbontásban: a DUOPROTECT 30 (piros) kitölti a pórusokat és hajszálereket, és ezáltal víztaszító felületet képez. Az optikai hatás nem, ill. csak csekély mértékben változik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Friedl Steinwerke kerítésekhez és falakhoz ugyanezt az impregnálószert ajánlja. Az impregnálást a vevő maga végezheti el.

*Az adatok családi házak teraszain és bejárati zónáiban való használatra vonatkoznak.

Duoprotect 60

A Duoprotect60 olyan lélegző impregnálószer, a-mellyel a Duoprotect30–hoz képest még nagyobb szennytaszító hatás és kopásállóság érhető el. A Duoprotect60 használatával még könnyebben távolíthatók el a vörösbor-, kávé-, olaj-, zsír- és rágógumifoltok és a hasonló szennyeződések.
Egy kő keresztmetszete nagy felbontásban: a DUOPROTECT 60 (piros) teljesen vagy részben kitölti a pórusokat és hajszálereket, és ezáltal vékony filmréteget képez. Ez a réteg matt selyemfényt eredményez, és szennytaszító, amennyiben lepergeti a különböző szennyeződéseket.

 

 

 

 

  

 

 

Az impregnálás átlagos élettartama (igénybe vételtől függően) öt-hat év*, az időnkénti felújítás ezzel együtt is ajánlott: ha szeretnénk megőrizni felületeink ápoltságát, időről időre érdemes Duoprotect60 ápolószerrel kezelni (áttörölni és befújni) őket. Az ápolószer felhordása előtt T uni-verzális tisztítószerrel tisztítsuk meg felületeinket.

A Friedl Steinwerke különösen teraszokhoz és bejárati zónákhoz ajánlja a Duoprotect60 használatát, mivel az impregnálás csökkenti a hagyományos takarítási szükségletet.

* Az adatok családi házak teraszain és bejárati zónáiban való használatra vonatkoznak.

Éltörések, repedések

A szakszerűtlen lerakás (pl. nem elég teherbíró aljzat, túl szoros fugázás stb.) következtében a burkolóköveken vagy járólapokon hajszálrepedések, éleiken töredezések léphetnek fel, amelyeknek még a minőségi beton sem tud ellenállni. A szakszerűtlen lerakásért sem garanciát, Sem felelősséget nem vállalunk. Antikolt termékeink (pl. GRADO LINE stb.) egyes élei és részei erős és nagyon szabálytalan töredezettséget is mutathatnak. A töréshelyeken a beton alapanyag részei is láthatóvá válhatnak. A letöredezetség météke nem befolyásolható. A kövekről még lerakáskor és használat közben is törhetnek le részek. Ezek mind antikolt termékeink jellegzetes jegyei, amelyekkel tudatosan hozunk létre régies hatást, így pedig a letöredezetség mértéke nem képezhet okot a reklamációra. Az antikolási folyamatból adódóan porréteg képződhet a kiszállított kövek felületén, ezt azonban az időjárás természetes hatása kis idő után eltünteti.

A finomszemcsés felület (kopóréteg) a térkövek fagy- és sóállóságát és a nagyobb kopásállóságot szolgálja. Emiatt is ügyeljünk a kövek helyes lerakására.

Fagyálló

Fagyálló - ez a jel a termékek szabvány szerinti fagyállóságát szavatolja. Ha egy kő nem volna fagyálló, a behatoló víz fagypont alatti hőmérséklet esetén tönkretenné.

Fagy- és olvasztósóállóság

Termékeink "fagy- és olvasztósóálló“ megjelölése a térkövek és lapok szabvány szerinti ellenállóságát szavatolja a faggyal és olvasztósókkal szemben. Az ilyen ellenállósággal nem rendelkező termékek felületét nagyon hamar tönkre teheti a sós hó megolvadt elegye. FONTOS: Kizárólag cementkötött felületekre alkalmas olvasztószereket használjunk! 2015- évtől termékeink teljes keresztmetszetében olvasztósóállóak.

Finomszórás

A nemesacél golyókkal történő szórás eltávolítja a felületi cementenyvet, és láthatóvá teszi a felhasznált kőszemcsék természetes színét.

Finomszórt nemes-zúzalék kopóréteg

A kövek megmunkálása a homokszóráshoz hasonló. A finomszórás egyúttal feltárja a kő nemes-zúzalékkal bevont felső rétegét, és látványosan kiemeli a természetes szemcsék különböző színeit. Az Álomkertek standard termékprogramjában nemes-zúzalék kopóréteggel kínált köveket gyárilag finomszórjuk és gyémántkeféljük.

Gyémántkefélt felület

Gyémántkefékkel gépileg csiszoljuk a kövek felületét. A kövek így sokkal ellenállóbbak a szennyeződésekkel szemben, és könnyebben tisztíthatók. A felület szatinált hatást kap, finomabb tapintásérzetet kínál, és mezítláb is kellemesebb járni rajta.

Hasított felület

A kövek gépi hasításával érdes felület keletkezik természetesen töredezett látványhatással.

Koptatott felület

A koptatás a két felületkezelési eljárás, a hasítás és antikolás kombinációja.

Kvarc kopóréteg

A kvarc kopóréteg értékes kvarckőből készülő, cementkötött réteg, amely fokozottan ellenáll a mechanikai behatásoknak. Minden olyan térkövünket és betonlapunkat, amely nem kap nemes-zúzalék kopóréteget, kvarc kopóréteggel látjuk el. Ez a réteg fokozott kopásállóságról, egyszersmind a faggyal és olvasztósókkal szembeni ellenállóságról is gondoskodik.

Mérettűrés szabvány

Betontermékek esetében különböző mérettűrések léteznek, mivel a legkorszerűbb gyártóberendezések ellenére is méreteltérések léphetnek
fel. Az eltéréseket a következő osztrák szabványok rögzítik: ÖNORM EN 1338, ÖNORM EN 1339 és ÖNORM EN 1340. Térköveknél a megengedett mérettűrések magasságnál +/- 4 mm-t, hosszúság és szélesség esetében +/- 3 mm-t tesznek ki. A térkövek magassági eltéréseit a zúzalékágyba való bevibrálással egyelíthetjük ki.

Mészkivirágzások,foltok

Megkötéskor minden cement mészhidrátot választ ki. A mészhidrát vízben oldódik, s így idővel a beton felületére juthat. E természetes folyamat következtében fehér csíkok vagy foltok - úgynevezett „kivirágzások" - léphetnek fel a betonfelületeken. Sötét színezésű betontermékek
esetében gyakran erősebben láthatók. E kivirágzások technikailag elkerülhetetlenek; a termékek mechanikai tulajdonságait semmiképp
sem befolyásolják, ezért szavatosságot vagy garanciát sem vállalhatunk
értük. Az időjárás (eső, hó) és mechanikai igénybe vétel (normális használat) nyomán a kivirágzások egy idő után maguktól eltűnnek, és a felület visszanyeri egyenletes látványát. Ha a felületek nincsenek az időjárás hatásainak kitéve (fedett területek), a kereskedelemben kapható mész- és cementfátyol-eltávolító segítségével kézileg is eltávolíthatók a mészkivirágzások.** Vigyázat: a szín ezáltal megváltozhat! Különleges igénybevételekkel (pl. kémiai behatásokkal, savas esővel) szemben nem tudunk maradéktalan állóképességet szavatolni.

** Mindenkor vegyük figyelembe a gyártók használati utasításait!

Nemes-zúzalék

A nemes-zúzalék vagy Edelsplitt magas minőségű, márvány-, gránit- és egyéb természetes szemcséket tartalmazó zúzalék, amely különleges optikai hatást kölcsönöz a látszó (=legfelső, kopó-) rétegnek.

ÖNORM

Ez a jelzés azt igazolja, hogy termékeinket állandó külső ellenőrzésnek vetjük alá, amelyet államilag akkreditált laboratóriumok végeznek az ÖNORM B3236-os és B3258-as szabvány szerint. Ez az ellenőrzés minőségi többletet jelent minden olyan termékhez képest, amely CE-jellel van ellátva, az ÖNORM magas követelményeinek azonban nem felel meg.

Strukturált felület

A strukturált felület azt jelenti, hogy a kő felületén enyhe egyenetlenségeket mutat. Ez természethű látványhatásról gondoskodik.

Súrlódásnyomok

A térkövek, lapok, kerítéskövek, flórakosarak stb. nagy terhelésű felhasználási
területekre készülnek, és a szállításból adódóan súrlódásnyomokat viselhetnek. Az időjárás és használat természetes hatásai egy-kettőre eltüntetik ezeket a súrlódásnyomokat.

Szín- és szerkezeti eltérések

A betontermékek természetes adalékanyagokból készülnek, amelyek szín és szerkezet tekintetében bizonyos különbségeket mutatnak fel (különböző lehet például a cement saját színe). A természetes nyersanyagok használatának folytán a leggondosabb gyártás esetén is elkerülhetetlen szín- és szerkezeti ingadozások jöhetnek létre, amelyekért sem felelősséget, sem garanciát nem vállalhatunk. A térkövek és járólapok lerakásakor ezért azt ajánljuk, hogy egyidejűleg különböző raklapokról illetve „big bag” zsákokból történjék a lerakás, s ekképp egyenletes, természetes összhatás jöhessen létre. Ugyanemiatt nem szavatolhatunk a mindenkori minták és a tényleges szállítmány színazonosságáért sem. Mivel természetes termékekről van szó, a színeltérések előfordulása elkerülhetetlen, és nem ok a reklamációra. A felületen jelentkező szerkezeti és színeltérések adódhatnak abból is, hogy a térkövek, lapok, lépcsőelemek, fedlapok stb. különböző gyártásfolyamatoknak vannak alávetve.

VG4 Fokozott elmozdulásvédelem

A Friedl Steinwerke termékpalettáján számos kő található VG4 megjelöléssel – ez azt jelenti, hogy az ilyen köveket elmozdulásvédelemmel láttuk el. A VG4-kivitelezés optimalizálja a kövek közötti erőátvitelt, a térkövek egymásba kapcsolódnak, és összekapcsolódásuk megakadályozza az egyes kövek elmozdulását. Az egyes kövek stabil pozíciót kapnak, a fugák magas és huzamos idejű igénybe vétel esetén is egyenletesek és szépek maradnak. Közterületeken – kővastagságtól függően – a legkülönbözőbb nagy forgalmú felületeket is kiválóan burkolhatjuk ezekkel a kövekkel. Magánterületen egyebek között parkolóhelyek és kapubejárók burkolására lehetnek alkalmasak az elmozdulásvédett kövek. A stabil elmozdulásvédelmet a különböző magasságú távtartók speciális elrendezése garantálja. A távtartók felfelé vékonyodó kiképzése lehetővé teszi, hogy a fugázó anyag optimálisan behatoljon a hézagokba, és ezáltal tökéletesen körbeágyazza a köveket. A távtartók alapvetően a kövek alsó harmadáig érnek; ám a soronkénti gépi lerakás követelményeit szem előtt tartva, a kövek mindegyik oldalán két-két magasabb távtartót is kiképeztünk, ezzel megakadályozva, hogy gépi lerakásnál az egyes sorok megbillenjenek. A távtartók ilyen speciális  elrendezése és eltérő magassága lehetővé teszi a fugatöltő anyag esetleges tömítését. A finomszemcsétől mentes (pl. 1-3 mm-es) fugázó anyaggal történő fugázás a távtartók nagyobb számának ellenére is megőrzi a térkövek normális vízáteresztő képességét. Az azonos vastagságú VG4-kövek kivétel nélkül kombinálhatók egymással, a távtartók különböző kőhosszúság esetén is illeszkednek egymáshoz.

Hogyan rendeljünk?

Egy tapasztalt burkoló elég nagy pontossággal ki tudja számítani a szükséges  mennyiségeket. Ebben az esetben csak a következő fél vagy egész csomagolási egységre (egész vagy fél raklapra ill. big bag-zsákra) kell felkerítenünk a mennyiséget. Vevőinknek azt ajánljuk, hogy javításhoz és kiegészítéshez lehetőleg ugyanabból a szállítmányból tegyenek félre tartalékköveket. 

Fugázó homok használata

Miért kell kötés nélküli lerakás esetén fugázó homokot és fugatöltő anyagot használni térköveinkhez és lapjainkhoz? Nem volna egyszerűbb szorosan egymás mellé rakni a köveket, és nem tölteni ki a fugákat?

Vevőinknek semmiképp sem tanácsoljuk, hogy a térköveket és lapokat fugák nélkül illesszék egymáshoz. A hőmérsékletingadozás a kövek tágulását, a növekvő nyomás következtében pedig fokozatos töredezésüket idézheti elő. Az osztrák szabvány (ÖNORM B2214) mérettől, feldolgozástól és várható terheléstől függően 5 -15 mm fugaszélességet ír elő. A fugázó homok stabilizátorként szolgál, és segít szilárdan rögzíteni a köveket. A fugák kitöltöttségét évente legalább egyszer ellenőrizzük puszta szemrevételezéssel, és szükség esetén töltsünk utána (= karbantartó fugázás).

Kitöltő beton kerítésekhez és falakhoz

Kerítéskövekhez legalább F45-ös konzisztenciájú, XF1 környezeti osztályú (fagyálló) kitöltő betont használjunk; ilyen például a készen kapható Baumit TrockenBeton 20 vagy 30 (vegyük figyelembe a gyártó használati utasításait). A betont döngöléssel tömörítsük. Ügyeljünk rá, hogy a még megkötetlen betonban időben helyezzük el a vasalásokat, amelyek később kellően erős kötést biztosítanak az alap és az oszlopok között (a betonvasakat és a beton minőségét ajánlott szakemberrel a helyszínen megválasztani. Nagyon fontostrassz cementel dogozzunk ).

Faro & Classic kerítéskő kb. 5,3 liter / kő
Grado  kerítéskő kb. 1,6 liter / kő
Linea kerítéskő kb. 6,5 liter / kő

Falmagasság kiszámítása

A stabilitás kiszámításának döntő tényezői: a fal fekvése, hossza, magassága és vastagsága, valamint a földnyomás és szélterhelés (szélsebesség). Ezeket a számításokat statikussal kell elvégeztetni.

Burkolatok ápolása

A kőburkolatra lerakódott port és földet egyszerűen vízsugárral mossuk le és kemény seprűvel takarítsuk el. Szükség esetén semleges tisztítószert is használhatunk. Javsoljuk a kész kerítést vagy térkövet impregnálószerrel kezelni.

Nagynyomású takarítógépek

Nagynyomású takarítógépek használatakor ügyeljünk rá, hogy kellő távolságot tartsunk a lapoktól. Ezek a gépek nagyon magas nyomást tudnak előidézni, ami károsíthatja a felületet. A szakszerűtlen használatért a Friedl Steinwerke nem vállal felelősséget.

Felületkezelés-Impregnálás

Hogy esetleges szennyeződések, pl. kávé, olaj, vörösbor, fáradtolaj stb. esetén könnyebb legyen tisztítani a lapokat, a Friedl Steinwerke azt ajánlja, hogy lerakás után Duoprotect30-cal impregnáljuk köveinket. Az impregnálást csak az ágyazati és fugázó habarcs kellő kiszáradása (kb. 30 nap) után végezzük.  A Duoprotect30 csökkenti a szennyeződések megtapadását, könnyebbé teszi a tisztítást, segíti a csapadék természetes tisztító hatását, gátolja az alga- és mohaképződést, és növeli mind a fagy- és sóállóságot, mind a színtartósságot. Az impregnálás további előnye a nagyobb kopásállóság. E tulajdonságok megőrzésének érdekében azt ajánljuk, hogy a Duoprotect30 –cal végzet kezelést igénybe vételtől és időjárástól függően legalább háromévente végezzük el.

Szóró – és olvasztó sók

Télen a hó eltávolításához lehetőleg ne használjunk szórósót és más olvasztószereket. Ezek nem csak a kőburkolatok optikai megjelenésére vannak negatív hatással, de a környezetre is károsak. Amennyiben elkerülhetetlen a használatuk, csak olyan szereket szabad használnunk, amelyek cementkötött felületekre alkalmasak.

Kiválóan megfelel ilyen célra a környezetbarát Liapor szórózúzalék (Liapor agyaggranulátum), amely kíméli a felületet, tavasszal pedig víztároló anyagként szórhatjuk ki ágyásainkba és füves területeinkre. Hasonlóan alkalmas a környezetkímélő és növénybarát „Eis- und Schnee-Ex", amely Parkstone és Novum lapokra is használható. Kérjük, vegye figyelembe a gyártó használati utasításait. Csak müanyag élű hólapátot használjunk.

Fal és kerítés kövek ápolása

A kertfalak karbantartása nem igényel nagy ráfordítást, rendszeres ápolást azonban igen. Az elkészült falat javasolt Duoprotect30 impregnálószerrel befújni, mert ez csökkenti a szennyeződések megtapadását és a nedvesség behatolását. Ezt a kezelést szükséglettől függően 2-3 évente ajánlott megismételni. Egy palack (= 1 liter) Duoprotect30 kb. 5 – 7 m2 falfelület kezelésére elegendő.

További hasznos vásárlási információk a Fontos Tudni menüpont alatt illetve a gyártók weboldalán.