Kertikonyha, kemence, grill

A gasztronómia szolgálata 
Pap Lajos kemence építő : mobil +36 30 3775960

Sokan foglalkoznak a gasztronómiával, sokféle szempontból, mint kulináris élvezettel, mint szükséges, alapvetõ létfenntartó tevékenységgel , úgy is mint rabszolga konyhai munkával vagy mint kedvenc időtöltéssel, stb…Akárhogy is látjuk és érezzük a tevékenységet, az eszközök minősége, megbízhatósága, az egész folyamat szervezettsége a „munkahely” alkalmassága nagyban befolyásolhatja, - erősítheti, vagy gyengíti- a „magasztos üggyel” kapcsolatos érzéseinket.

Megtapasztalva ezeket, tenni szeretnék kezelhetőségük, jobbításuk érdekében. Milyen lehetőségeim vannak? Túl sok, kialakult rendező elv nem ad kötöttséget, de segítséget sem, mert itthon a téma még gyerekcipőben jár. Külföldi példák vannak, de más ételek elkészítése, más étkezési szokásokhoz kapcsolódó berendezkedés sok szempontból más építményt is kíván. Márpedig a célom az, hogy a gasztronómiát kiszolgálom fatüzelésű, kültérben és beltérben alkalmazható, ételkészítőberendezésekkel, építményekkel. Marad az általános rendezőelv: „vissza a kályhához” .Azaz az ősi hagyatékból meríteni az alapmegoldásokat és ezeket újrarendszerezve, a mai szempontok szerint megépíteni az újat. Az újban nagyobb szerepet kell adni az ergonómiai méretezésnek, a praktikus megoldásoknak, az emberléptékű tömegalakításnak és nem utolsósorban a környezetbe, térbe és tájba illesztésnek.

Kertikonyhák

Visszatalálni a természetbe, nem ősemberi körülmények közé.

Azt tapasztalom, hogy a kerti konyhára egyre fokozódó igény van. Ezt én a normális emberi kapcsolatokra való igény egyik mutatójának tartom. Tervezési fázisban, a cél meghatározásánál minden Megrendelőm elsõ helyen jelöli meg családi és baráti összejövetelek lebonyolítását. „… 15-20-an is szoktunk lenni.” vagy:” Nagy a család !” szokták mondani. Az - eddig is volt valahogy, a nappaliban és a teraszon elférünk valahogy - elmélet lassan kimegy a divatból!

Egy igényesen kialakított lakásban 20 fõs baráti összejövetelt tartani lehet, de nem célszerű. Ez sem a konyhának, sem a bútornak nem esik jól. Nem beszélve a háziasszonynak, aki az esemény nyomait napokig sem tudja eltünteti.

 

 

De ne csak a rossz oldalát nézzük a dolgoknak Egy éppen a kert hangulatához illesztett kerti konyha és kiülő / vagy a kettő együtt/ a saját hangulatunkat is meghatározza a szabad térben uralkodó szabadság szellemének jelenlétével. Praktikusabb okokat is említhetek.Maga a sütés-főzés, már egy alap program.

„Ha más nem történik, egy jót eszünk.”
 A kerti konyhában a férjek is oda állnak a tűz mellé / csak a sörös üvegnek is legyen hely/,és szívesen segítenek az elő- és utómunkában is. Sőt, egyes férjek főzni is szeretnek. Nagyon hasznos lehet ez a „rendezvény” a gyerekek nevelésének szempontjából is.Szívesen együtt marad a gyerek azzal a társasággal, akihez tartozik , ha feladatot kap, különösen a tűz közelében. Hasznos és értékelhetõ feladattal persze.

A társasági élet szükségességét és hasznosságát kell, hogy lássa. Na és persze a Szülõket példaképként! Nem kisebb feladat a tűz hasznosságának megismertetése és kezelésének megtanítása sem. Sajnos olyan esetekkel is találkozok pesti és pestkörnyéki megrendelőim között, aki még életében nem rakott tüzet. Velük mi lesz, ha az élet úgy hozza, hogy szükségük lenne rá?

A kerti konyhák berendezését a várható szükségletnek megfelelõen lehet alakítani.

Kisebb kerti konyhák

A kisebb kerti konyhákkal - a 80-as és 90-es kemencével, grillező bográcshellyel, előkészítõ asztallal, mosogatóval, hűtő kiépítéssel - átlagos nagyságú családot vagy baráti társaságot is képes kiszolgálni egy ügyes Háziasszony, fõleg, ha a Papa is besegít. A 113-as konyha komplexitása már megfelel egy nagyobb vendéglátási alkalomhoz is. A 100-as kemence, füstölő, elõtte sparhelt, grillezõ bográcshellyel, elõkészítõ asztalokkal, fatárolóval, mosogatóval és hűtőszekrénnyel teljes kerti-komfortot biztosít az ételek elkészítéséhez is, de akár a vendégeknek kreatív elfoglalására is lehetőséget ad.

 

Ikergrill

A114 -es ikergrillező, egybeépített vagy funkcióváltáskor leszerelhető nyársforgatóval kerül kialakításra. Grillezőként akár 4 fõ részére grillhelyet vagy szalonnasütő helyet biztosít, de a sörösüveg is elfér a 20 cm széles gránit szegélyburkolaton. Nyársforgató üzemmódban malac 30 kg-ig, bárány bármekkora, szárnyasok és egyéb húsok 1 méter hosszúságban, feltűzhetõ mennyiségben érzik egyenletesen, hogy eléggé melegük van. A forgató kialakítása lehet kézi vagy elektromos gépi mozgatású is. A kézi forgatású nagy lehetőséget biztosít a gyerekek tűzzel való megismertetéséhez, és nagy élményt nyújt egy felelősségteljes, hasznos elfoglaltsághoz, kitartó munkához.

Az ikergrillezõ a kerti konyhák részeként is de önállóan, szabadban is építhetõ. A nyárson sütésnek és a nyárson sült hús fogyasztásának az egyéb szabadban végzett sütés-főzéshez képest ősközösségi hangulata van. Érdemes kipróbálni!